Krig i Ukraina og folkeretten

Juridika publiserte en artikkel av Hellestveit om «Norske våpenleveranser til Ukraina og hva det betyr under folkeretten».

Gro og Cecilie deltok i Juss podden i samtale med Marianne Reinertsen om krig i Ukraina, og folkerettslige rammer for krigen og for norske våpen til Ukraina.

Bakgrunn for debatten. 1. mars snakket Cecilie Hellestveit på politisk kvarter på NRK om følgene av Norges beslutning om å sende våpen til Ukraina. Saken ble presist fulgt opp videre av VG. Mange andre medier blåste imidlertid innholdet ut av proporsjoner uten sitatsjekk og det ble feilaktig påstått at Hellestveit hadde hevdet at Norge var part i krigen og at Norge var lovlig mål under humanitærretten. Dette er ikke riktig. Hellestveit deltok senere om samme tema på debatten i NRK, hos VG og i Nettavisen, samt med en kronikk i Aftenposten om folkerettslige følger av at Norge sender våpen til Ukraina. Folkerettsjurister som tok til motmæle mot begrepsbruken var Morten Wetland, samt Simonsen og Dahl. Tilsvar kom i Aftenposten fra Hellestveit. Andre gikk ut for å bekrefte at «Norge ikke er part i konflikten», noe ingen har hevdet. Tilsvar fra Hellestveit sto i VG dagen etter. Deretter hevdet de at Hellestveit ikke forstår forskjellen på allianser og nøytralitet. Hellestveits replikk kom et par dager senere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *