Ingrid Aunes minnepris til Kjølv Egeland

Egeland vant prisen for sin artikkel «Oslo’s “new Track”: Norwegian Nuclear Disarmament Diplomacy, 2005–2013», publisert i Journal for Peace and Nuclear Disarmament 2 (2) i 2019. I artikkelen undersøker han norsk nedrustningsdiplomati i perioden 2005–2013, en periode hvor Norge stod i spissen for det såkalte humanitære initiativet. Det humanitære initiativet var en forløper til FN-traktaten som forbyr atomvåpen, vedtatt i 2017. Artikkelen er basert på interne UD-dokumenter og intervjuer med nøkkelpersoner i norsk nedrustningsdiplomati.

Styret i Ingrid Aunes minnefond skriver: «Med dette arbeidet har Egeland både bidratt til å kaste nytt lys over norsk politisk debatt om atomvåpenforbudet, og åpnet for en mer opplyst diskusjon om veien videre for norske posisjoner i FN».

Dette er første gang Ingrid Aunes minnepris deles ut. Prisen skal deles ut hvert år den 19. oktober til noen som har gjort et vitenskapelig eller journalistisk arbeid for å løfte et av temaene Aune var opptatt av: Nedrustning, fredsarbeid, likestilling og kvinners rettigheter i konflikt.

Prisen ble det første året delt ut til to vinnere. I tillegg til Egeland, fikk journalist Maren Sæbø pris for sin dekning av konflikter på det afrikanske kontinentet.

Ingrid Johansen Aune (født 19.10.1985, død 01.08.2019) var en norsk politiker (Ap) fra Hommelvik. Hun var sterkt engasjert i internasjonal politikk og solidaritet, og hadde gjennom sitt virke en rekke posisjoner hvor hun jobbet for en bedre verden. De siste fire årene av sitt liv var hun ordfører i Malvik kommune, der hun både var den første kvinnelige ordføreren, og deres yngste ordfører gjennom tidene. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *