Uke 7/20

Cyberangrep mot Iran. Syria anerkjenner det armenske folkemordet. Flere europeiske stater bestrider at ICC har jurisdiksjon over Israel. UA: Russerne kom amerikansk patrulje til unnsetning i Nord-Øst Syria.

Et kraftig cyber-angrep mot Iran skal denne uken ha redusert internett aktiviteten med 25%. Iran hevdet at (deler av forklaringen var at) de aktiverte sitt Digitale forsvar (cyber-defense mechanism) kjent som DZHAFA.

Det syriske parlamentet har enstemmig besluttet å anerkjenne folkemordet på armenerne. Beslutningen har både innenriks og utenrikspolitiske årsaker – det tilfredsstiller kristne syreres behov for klar stillingtaken fra Damaskus, og gir samtidig Assad et visst pressmiddel ovenfor Erdogan.

Den internasjonale straffedomstolen (ICC) har Palestina til behandling, og et dommerpanel besluttet i januar i at domstolen skal ta stilling til spørsmålet om jurisdiksjon innen 120 dager. Sålangt har flere stater levert inn amicus curiae. Blant annet Tyskland, Tjekkia og Ungarn gir uttrykk for at de ikke anser at ICC har jurisdiksjon over Israel.

Ukens anbefaling er Martin Chulovs beskrivelser i The Guardian av episoder som viser hvordan russiske militære nå tidvis kommer amerikanske militære til unnsetning i Nord-Øst Syria, både mot syriske myndigheter og mot sinte kurdere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *