Uke 12-14/20

16.mars – 5 april. USA trekker ut fra Al-Qaim basen på grensen mellom Syria og Irak. FNs GS oppfordrer til global våpenhvile. INSTEXen har gjennomført sin første transaksjon til Iran. MBS fortsetter korrupsjons-utrenskning i Saudi, og Putin kan sitte i to perioder til.

USA trekker seg fra al-Qaim i Irak på grensen til Øst-Syria. USA annonserte 17. mars at de trekker amerikanske soldater ut fra al-Qaim basen i Anbar, to og et halvt år etter at de gikk inn da ISIL ble fordrevet. Forklaringen er at USA ikke trenger å være der lenger fordi ISIL i stor grad er bekjempet. De som nå vil fylle tomrommet er i stor grad lokale sunni-klaner, og sjiamilits, særlig Kataib Hizbollah, som har ligget i tiltagende stridigheter med amerikanske styrker i Irak i vinter, som står på USAs terror-liste, og hvor lederen Abu Muhandis ble drept sammen med Suleimani i januar 2020.

FNs Generalsekretær oppfordrer til global våpenhvile. Årsaken er at det er flere konflikter og vold i verden enn på svært mange år. Det har vært en stigende trend siden høsten 2013, da ble det klart at PAX AMERICANA var på hell. Uppsalas tall ligger her.

INSTEXen gjennomfører sin første transaksjon til Iran. 30. mars gjennomførte EU + UKs special purpose vehicle INSTEX sin første overføring til Iran. INSTEXen er satt opp for å omgå amerikanske sekundærsanksjoner knyttet til Iran og atomavtale som USA forlot i 2018, men har et betydelig videre bruksområde for å beskytte europeiske individer, selskaper og europeisk utenrikspolitikk fra andre globale makters sanksjoner. INSTEXen ble benyttet for å overføre medisinske varer fra Europa til Iran – en handling som forøvrig ICJ allerede har klargjort ligger utenfor det amerikanske sanksjoner kan ramme. Europa starter i det små, uten risiko.

I Saudi-Arabia fortsetter MBS sin korrupsjons-utrenskning. Nazaha, den saudi-arabiske kommisjonen for korrupsjon, har arrestert 298 saudiarabere med siktelser om underslag, bedrageri og maktmisbruk. 29 fra innenriksministeriet i Dammam og 8 sentrale embedsfolk i forsvarsdepartementet sitter nå inne. I tillegg røk dommere og universitetsansatt i Riyad inn.

Putin kan sitte i to perioder til. Den russiske konstitusjonsdomstolen har avgjort at grunnlovsendringen som kan åpne for at Putin kan sitte i to perioder til, ikke strider mot grunnloven.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *