Uke 9-11/20

(24 februar – 15. mars)USA fornyer PATRIOT Act fra 2001. Laservåpen er tilbake, og ICC har jurisdiksjon over amerikanske soldater i Afghanistan.

USA fornyer PATRIOT Act fra 2001. 10 mars ble forslaget til USA FREEDOM Reauthorization Act introdusert for Kongressen i USA. Det er en videreføring av den berømte PATRIOT Act fra 2001 (The Uniting and Strengthening America by Providing Appropriate Tools Required to Intercept and Obstruct Terrorism), og kommer opprinnelig fra FISA, Foreign Intelligence Security Act fra 1978. PATRIOT Act er altså på vei til å bli FREEDOM Act.

Lahav-Or – laservåpen er tilbake. Israelske forskere har funnet opp et nytt laservåpen (Lysblad) basert på ny grønn teknologi for å dele opp plastikk. Våpenet skal benyttes mot brannballonger som palestinske grupper på Gaza startet å sende inn fra 2018. Laserne er ikke blindende. Over tid er systemet ment å utfylle kraftigere forsvarsverk mot autonome systemer. Lahav-or blir den myke enden av forsvarsinstallasjoner, for eksempel rundt flyplasser.

ICC har jurisdiksjon over alle parter i Afghanistan. ICCs appell-instans omgjorde et vedtak fra i fjor, og besluttet at den likevel har jurisdiksjon over alle parter i Afghanistan. Det er ikke grunner til å unnta saken behandling for domstolen. Jurisdiksjonen strekker seg tilbake til 2003, og omfatter Taliban, afghanske styresmakter og amerikanske soldater. John Bolton, den amerikanske presidentens sikkerhetsrådgiver, erklærte alt i 2018 at ICC var en «trussel mot amerikansk suverenitet«. USAs utenriksminister annonserte etter beslutningen at USA ser på tiltak mot ansatte i domstolen som arbeidet med saken. Pompeo uttalte også at beslutningen kom på et svært uheldig tidspunkt, like etter gjennombrudd i fredsforhandlingene i Afghanistan.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *