Uke 6/20

Frankrike lanserer ny atomvåpendoktrine. USAs Space Force viser kapasiteter i Midtøsten. Japan sender krigsskip til Gulfen. Israel og Sudan i normaliseringssamtaler. Fantastisk portrett av MBZ i NYT.

Frankrikes president Emmanuel Makron fremla 7. februar sin nye forsvarsdoktrine, inkludert en ny atomvåpendoktrine, foran L’Ecole de guerre – den franske krigsskolen. Macron vektla at et fransk forsvar er et europeisk forsvar, og understreket at det svake nedrustningsregimet gjør at også Europa må ruste opp sitt atomvåpenarsenal for å opprettholde sin suverenitet i et nytt våpenkappløp

USAs nye militærkommando Space Force, blir fremstilt som årsaken til at det iranske svaret på angrepet på Qasim Suleimani mot Ain al-Asad basen i Irak ikke forårsaket større skade. Forklaringen leses som del av amerikanernes forsøk på å få gulfstatene Saudi-Arabia og Emiratene interessert i å slutte opp om (og dermed bidra til å finansiere) USAs nye Space Force.

Japan sendte denne uken krigsskipet Takanami til Gulfen for å øke sikkerheten for egne skip som transporterer petroleumsprodukter ut av Gulfen. En japansk tanker ble angrepet i 2019 sammen med Fredriksen-eide Front Altair, men Japan avslo å delta i den USA-ledede operasjonen for å «sikre oljetransport» ut av Gulfen fra «venner» under USAs unilaterale petroleumsboikott av Iran. I stedet sender Japan et eget skip, som skal støtte to patruljeringsfly som allerede operer i Gulfen.

Israels statsminister Netanyahu møtte 3. februar lederen for Sudans overgangsregjering, Abdel Fattah al-Burhan i Uganda. Sudan skal være villig til å normalisere relasjoner med Israel. Tilnærmingen er trolig ønsket av Khartoums nye støttespiller Saudi-Arabia, og vil gi Sudan bedre tilgang til amerikanske styresmakter.

Ukens anbefaling: NYT har et svært leseverdig portrett av MBZ, lille store Emiratenes kronprins, gjerne omtalt som «one of the most powerful men on Earth».

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *