Her følger utvalgte tekster og intervjuer om folkeretten og Hamas-angrepet 7 oktober 2023, Israels massive militæroperasjon på Gaza, spørsmål om folkerettsstridighet, proporsjonalitet, krigsforbrytelser og folkemord. Tekster av Hellestveit VG Gaza og krigens regler Dag og Tid Den brysame proporsjonaliteten Dag og Tid Den folkerettslege statusen til Gaza Morgenbladet Lar vi Israel slippe unna standardene vi ellers…
Folkerettskonferansen 2022 ble avholdt på Litteraturhuset 29. september 2022 . Gro Nystuen og Cecilie Hellestveit deltok med innlegg om hhv. krigsforbrytelser og oppgjør (Nystuen) og folkerettslig nøytralitet, partsforhold og partiskhet (Hellestveit). Innleggene har blitt bearbeidet for publikasjon og kan leses her.
Den30 mars 2023 utløste 45 medlemsstater i Organisasjonen for Sikkerhet og Samarbeid i Europa (OSSE) etter konsultasjoner med Ukraina, OSSEs Moskva-mekanisme på temaet tvungen fordrivelse eller deportasjon av barn fra krigsteateret i Ukraina til ukrainsk territorium midlertidig okkupert av Russland eller til Den russiske føderasjon. Cecilie Hellestveit ble valgt av…
Juridika publiserte en artikkel av Hellestveit om "Norske våpenleveranser til Ukraina og hva det betyr under folkeretten". Gro og Cecilie deltok i Juss podden i samtale med Marianne Reinertsen om krig i Ukraina, og folkerettslige rammer for krigen og for norske våpen til Ukraina. Bakgrunn for debatten. 1. mars snakket…
Folkerettsinstituttet har forfattet en rapport på oppdrag fra WWF som analyserer fordeler og ulemper, samt utsiktene til, en folkerettslig bindende avtale mellom Taiga-land for å verne om verdens viktigste barskogområder. Rapporten og dens hovedkonklusjoner finnes på engelsk her.
Folkerettskonferansen 2021 hadde temaet Hybride trusler og cyberoperasjoner. Hellestveits foredrag handlet om de ulike folkerettslige reglene som er relevante for hybride virkemidler i og utenfor væpnet konflikt. Foredraget er publisert under tittelen "Hybride trusler og folkerett" i Kompendiet fra konferansen (s. 13 - 20).
Den norske regjeringens fasilitering og vertskap for et møte mellom Taliban, myndigheter fra en rekke vestlige land og afghanske sivilsamfunnsrepresentanter i Oslo fra 23. januar 2022, har forårsaket mye debatt. Rammene rundt møtet er ikke intuitive. Her er en gjennomgang av noen av dem. Bloggposten gjennomgår følgende spørsmål: Er Taliban…
Hellestveit og Nystuen bidro med et kapittel om folkerett og 11. september 2001 i et spesialnummer om angrepenes betydning utgitt av det skandinaviske tidsskriftet Internasjonal politikk (NUPI). Hellestveit deltok på lanseringsseminaret på NUPI, hvor Julie Wilhelmsen, Anders Romarheim og Hellestveit diskuterte effektene av 11. september med redaktørene.
En kjapp folkerettslig vurdering av atomubåtanløp i Tromsø havn Genèvekonvensjonenes første tilleggsprotokoll fra 1977 gir regler om hvordan partene skal opptre i krigføring. Artikkel 58(b) handler om forholdsregler i forsvar. Partene skal, så langt det er praktisk mulig, unngå å plassere militære mål innenfor eller i nærheten av tett befolkede områder. Den samme regelen…
Hellestveit holdt et foredrag ved Det Norske Vitenskaps-Akademi om muligheter for å holde ansvarlige til ansvar for overgrep under borgerkrigen i Sør-Sudan, særlig i lys av fredsavtalen fra 2018, arbeid med etablering av en hybrid-domstol samt mulighetene for at Sikkerhetsrådet og Den internasjonale straffedomstolen trer inn. Foredraget publiseres på norsk…
NAIL og HL-senteret gir ut rapport om sult som våpen i krig. Som del av HL-prosjektet "Inclusive citizenship", organiserte HL-senteret og NAIL et internasjonalt webinar i desember 2020 for å sammenligne bruk av sult som våpen i krig i konfliktene i Syria og Jemen, og diskutere de ulike redskapene som…
Hellestveits bok om Jemen-krigen kom ut 15. mars 2021 og fikk svært god mottakelse. NRKs Knut Hoem kalte den årets tøffeste fra Midtøsten. Den ble også anmeldt på NRK nyhetsmorgen. Smilden i Dagbladet trillet fem og sa at Jemen angår oss. Erling Rimhaug i Vårt Land skrev at Hellestveit menneskeliggjør…
Denne rapporten analyserer Natos atomvåpenpolitikk, Norges rolle i alliansesamarbeidet, og de mulige konsekvensene av en eventuell norsk tilslutning til TPNW. Rapporten er basert på åpne kilder, dokumenter frigitt fra Utenriksdepartementet (UD) og seks dybdeintervjuer med personer med lang erfaring innenfor norsk statsforvaltning og/eller Forsvaret. Last ned hele rapporten her. Egeland…
NAIL-notat greier ut om verifikasjon. Verifikasjon utgjør en sentral utfordring i arbeidet for en verden uten atomvåpen. I de senere år har det blitt uttrykt bekymring for at Traktaten om forbud mot atomvåpen (TPNW) vedtatt i 2017 lemper på de etablerte standardene for verifikasjon av kjernefysisk nedrustning og ikkespredning etablert…
I en ny artikkel i International Affairs, "Who stole disarmament? History and nostalgia in nuclear abolition discourse", analyserer forsker Kjølv Egeland hva stater og organisasjoner som arbeider for en verden uten atomvåpen kan lære av historien. Et sammendrag av argumentet er tilgjengelig på tidsskriftets medium-blogg.
Egeland vant prisen for sin artikkel «Oslo’s “new Track”: Norwegian Nuclear Disarmament Diplomacy, 2005–2013», publisert i Journal for Peace and Nuclear Disarmament 2 (2) i 2019. I artikkelen undersøker han norsk nedrustningsdiplomati i perioden 2005–2013, en periode hvor Norge stod i spissen for det såkalte humanitære initiativet. Det humanitære initiativet…
Panelsamtale om autonome våpen systemer og behovet for normativ regulering med Hellestveit, Andresen og Barth Eide kan ses her.
Cecilie Hellestveit har en kommentar til fredspristildelingen til Verdens matvareprogram (WFP) i 2020 hos den Den norske Atlanterhavskomité. Selv om sammenhengen mellom sult og fred er spuriøs, har Nobelkomiteen i år truffet blink. Tildelingen er også en lissepasning til norske myndigheter som snart tar plass ved Sikkerhetsrådets bord. En kortere…
Gro og Cecilie lanserte lærebok/oppslagsverket "Krigens folkerett - Norge og vår tids kriger" den 23.01.2020. Presidenten i Norges Røde Kors, Robert Mood deltok i samtalen foran en fullsatt Wergeland-sal på Litteraturhuset i Oslo. Boken har også blitt presentert for Norsk Forening for Internasjonal Rett, for Forskningsgruppen for menneskerettigheter, væpnede konflikter,…
Den 3. januar ble den iranske generalen Qasem Soleimani drept i et amerikansk droneangrep på flyplassen ved Iraks hovedstad, Bagdad. Qasem Soleimani var krigshelt i Iran, og ledet al-Quds-brigadene, den iranske revolusjonsgarden IRGCs spesialavdeling som særlig opererer i land i regionen. Etter sigende skal det være første gang siden 2.…
Boken Krigens folkerett - Norge og vår tids kriger skrevet av Hellestveit og Nystuen utgis på Universitetsforlaget i januar 2020. Boken lanseres på Litteraturhuset i Oslo 23. januar 2020. Boken ble anmeldt i Tidsskrift for Rettsvitenskap, Forskerforum, Aftenposten samt Ny Tid. (mer…)
Hellestveit er medforfatter sammen med Filippa Lentzos på et kapittel om syntetisk biologi og biologivåpenkonvensjonen i Routledge Handbook of War, Law and Technology. Kapitlet gir en beskrivelse av hvilken vei militarisering av syntetisk biologi går, og diskuterer om det kategoriske forbudet mot biologiske våpen i folkeretten dekker ulike sider ved…
Den 14. april 2018 angrep USA, Frankrike og Storbritannia syriske militære mål knyttet til infrastruktur for kjemivåpen som svar på et angivelig gassvåpenangrep i Douma i Øst-Ghouta den 7. april 2018. I den norske offentligheten har det vestlige angrepet av flere blitt fremstilt som et klart brudd med folkeretten. Internasjonalt…
Cecilie Hellestveit i søndagssamtale med HL-senterets Ingvill Plesner om folkemord, straff og muligheter for å holde IS-meldemmer ansvarlige for folkemordet på Jezidiene.
NAIL deltok i februar 2021 på et digitalt seminar i regi av FN-sambandet med tittelen "Da FN gjorde alt verre: hva gikk galt i Libya?", og gav en presentasjon av de sentrale folkerettslige problemstillingene med R2P.
Den årlige Leangkollen sikkerhetskonferanse i regi av Den norske Atlanterhavskomité gikk av stabelen digitalt i 2021. Cecilie Hellestveit var vert og moderator på konferansens dag 2, hvor temaet var "Motstandskraft mot påvirkning fra utlandet". Francis Fukuyama og Thomas Rid holdt innlegg, og Hellestveit intervjuet den norske utenriksministeren Ine Eriksen Søreide.…
Folkerettsinstituttet i samarbeid med HL-senteret arrangerte 7. desember et internasjonalt ekspert-seminar om bruk av sult som våpen i krig i Jemen og Syria, og hvordan dette påvirker sårbare grupper. De som deltok i samtalen om sult som våpen i Jemen og Syria: LSE professor Martha Mundy, antropolog og forfatter av…
I en kommentar i Klassekampen argumenterer Cecilie Hellestveit for hvorfor norsk styrkebidrag i Jordan fra 2020 er både i tråd med folkeretten og har gode grunner for seg for Norge. Kronikken kom etter et intervju i samme avis om styrkebidrag i Jordan. Heier og Ulfstein skrev en oppfølgingskronikk. Mer kritisk…
Hellestveit plasserer drapet på den franske lektoren Samuel Paty i oktober 2020 i en større fransk kontekst i Dag og Tid (desember 2020). Hun kommenterer også hvordan vi i Norge bør forholde oss til dette.
Cecilie Hellestveit har en analyse av Trump-administrasjonens siste dager i Dag og Tid (november 2020), hvor hun argumenterer for at Trump ønsker å dra i havn valglovnaden om å hente hjem amerikanske styrker fra flere teater i verden.